מסלול לדוגמא – ארבעת המופלאים

יום טיול בעקבות הביטלס בלונדון

ג’ון, פול, רינגו וג’ורג’ – ארבעה שמות שמעבירים גל של צמרמורת בקרב כל מי שאוהב מוזיקה. הביטלס היא הלהקה המצליחה והמשפיעה ביותר בהיסטוריה. מלבד היותה הלהקה הנמכרת ביותר מאז ומעולם, היא פרצה וסללה דרכים חדשות מבחינה מוזיקלית, אומנותית ומסחרית. הביטלס הפכה לתופעה תרבותית ייחודית, ויש לה חלק משמעותי בהתפתחות תעשיית המוזיקה הפופולרית ותרבות הפופ בכלל. המוזיקה של הביטלס הפכה לנכס צאן ברזל ולפס הקול של דור שלם, והשירים שלה ממשיכים להיות מושמעים ואהובים על ידי קהלים מגוונים מכל המוצאים, השפות והגילאים גם עשרות שנים לאחר שהתפרקה. פרסומה של הלהקה, המוזיקה שיצרה והעיסוק של חבריה בסמים, חיפוש עצמי, שלום ואהבה, הפכו אותה לסמל של תקופה שלמה ולאחד מהאייקונים המרכזיים של תרבות שנות ה- 60 ושל המאה ה- 20 בכלל. היא השפיעה על דורות של להקות ומוזיקאים שבאו אחריה, והותירה את חותמה בתחומים רבים נוספים כגון אופנה, אמנות, קולנוע, פילוסופיה, ועוד.

חברי הביטלס נולדו וגדלו בליברפול, עיר הנמל התעשייתית הגדולה של צפון אנגליה. שורשיה של הלהקה נטועים עמוק בעיר והיא קשורה אליה בקשר הדוק. ראשיתה של הלהקה היה במפגש בין ג’ון לנון בן ה- 17 לפול מקרטני בן ה- 15 בשנת 1957. חבר משותף הזמין את מקרטני לצפות בהופעה של להקתו הראשונה של לנון, The Quarrymen, שניגנה בכנסיית St Peter’s בפרבר Woolton של ליברפול. לאחר ההופעה נפגשו השניים ולנון התרשם מכישורי הנגינה בגיטרה של מקרטני, שהוזמן להצטרף ללהקה כמה ימים לאחר מכן. מפגש זה יצר את אחד מהזוגות הפוריים והמוכשרים ביותר בתולדות המוזיקה, שאחראי לכמה מהשירים הגדולים ביותר שחוברו אי פעם. בשנים הראשונות לקיומה השתנה הרכבה של הלהקה מספר פעמים. ג’ורג’ האריסון הצטרף בשנת 1958 ובשנת 1960 שינתה הלהקה את שמה לביטלס. בשנת 1962 הודח המתופף פיט בסט והוחלף ברינגו סטאר, בצעד שמסעיר את מעריצי הלהקה עד היום, וההרכב הסופי והמוכר של הביטלס יצא לדרך. תוך שנים ספורות הפכה הלהקה לסנסציה עולמית ולמוקד של הערצת המונים היסטרית וחסרת תקדים, שאף זכתה לשם ביטלמניה.

מוקד הפעילות של הביטלס בתחילת דרכה היה מועדון קטן ואפלולי בשם ה- Cavern Club ששכן במרתף של בניין במרכז ליברפול. בין השנים 1961 ל- 1963 הופיעו הביטלס במועדון קרוב ל- 300 פעם, והוא מהווה את “המקדש” ומרכז הסצנה העולמית של מעריצי הלהקה עד היום. פרט לכך ישנם בליברפול אתרים רבים נוספים הקשורים לביטלס, בהם הבתים שבהם גדלו ארבעת חברי הלהקה, מקומות שהוזכרו בשיריהם, ועוד. הביטלס חיו ופעלו גם בלונדון, בה הקליטו את רוב אלבומיהם, וניתן למצוא בבירה הבריטית אתרים רבים הקשורים אליהם.

מסלול הטיול

היום הראשון של הטיול בעקבות הביטלס כולל ביקור באתרים שונים הקשורים לחברי הלהקה ברחבי לונדון.

1. הספרייה הבריטית – The British Library

כתובת: Euston Road 96, London.

שעות פתיחה (של ה- Treasure Gallery): משעה 9:30 (11:00 ביום ראשון) עד 20:00 (הספרייה נסגרת מוקדם יותר בימים שישי, שבת וראשון), ניתן להתעדכן בקישור זה.

איך להגיע: תחנת הרכבת התחתית הקרובה ביותר היא King’s Cross St. Pancras, המרוחקת כ- 5 דקות הליכה מהספרייה.

הספרייה הבריטית היא הספרייה הלאומית של הממלכה המאוחדת. יש בה מעל ל- 170 מיליון פריטים והיא נחשבת לאחת מהספריות הגדולות והחשובות ביותר בעולם. הספרייה מכילה גם אלפי פריטים היסטוריים חשובים בעלי ערך תרבותי שלא יסולא בפז. כמה מהפריטים הידועים ביותר מוצגים ב- Treasure Gallery, בה ניתן לבקר בחינם וללא צורך בהזמנת כרטיסים או תיאום מראש. אפשר גם להזמין סיור מודרך בקישור זה.

חובבי הביטלס יוכלו למצוא ב- Treasure Gallery מכתבים, תצלומים וכתבי יד מקוריים של כמה משירי הלהקה (המוצגים הספציפיים משתנים מעת לעת).

אפשר למצוא בגלריה פריטים נדירים רבים נוספים, בהם עותקים מקוריים של המגנה כרטה, ספר יום הדין (Domesday Book), האפוס האנגלו-סקסוני ביאוולף, מחזות של שייקספיר, כתבי יד של לואיס קרול וטולקין, מסמכים של ליאונרדו דה-וינצ’י, צ’ארלס דרווין ואייזק ניוטון, ועוד.

כדי להגיע ליעד הבא, חיזרו לתחנת הרכבת התחתית King’s Cross St. Pancras, קחו את אחד מהקווים Circle, Metropolitan או Hammersmith & City אל תחנת Baker Street, עברו בתחנה זו אל קו Jubilee, רדו בתחנת St. John’s Wood, וצעדו ברגל כ- 5 דקות בהתאם למפה (סה”כ המעבר – כ- 30 דקות).

2. מעבר החצייה של אולפני Abbey Road

כתובת: האולפנים נמצאים ב- Abbey Road 3, London, מעבר החצייה נמצא בסמוך אליהם.

בשנת 1969 הקליטו הביטלס באולפני Abbey Road את אלבומם האחרון. האלבום נקרא על שם הרחוב שבו שוכנים האולפנים (במקור נקראו האולפנים EMI, אולם בשל הצלחת האלבום שונה שמם ל- Abbey Road). האלבום נחשב לאחת מהיצירות החשובות של הביטלס, והוא זכה להצלחה מסחרית גדולה. התמונה האייקונית על עטיפתו של האלבום, בה נראים חברי הלהקה כשהם צועדים בטור וחוצים מעבר חצייה, צולמה בסמוך לאולפנים. פרט לביטלס הקליטו באולפני Abbey Road שורה ארוכה של אמנים מפורסמים אחרים, בהם קליף ריצ’רד, להקת קווין, הפינק פלויד, ועוד.

מעבר החצייה עליו הצטלמו הביטלס הפך לאחד מהמקומות המזוהים ביותר עם הלהקה ולאתר עלייה לרגל עבור מעריציה. סמוך למעבר ישנו קיר גרפיטי עליו ניתן לכתוב. בנוסף, ישנה מצלמת אינטרנט המצלמת את האתר במשך כל שעות היממה – כשאתם מגיעים למקום שימו לב לשעה (אפשר גם לנופף למצלמה…) ולאחר מכן תוכלו להיכנס לאתר האינטרנט הבא ולחפש את עצמכם.

כדי להגיע לאתר הבא, צעדו ברגל כ- 10 דקות בהתאם למפה.

3. הבית של פול מקרטני ברחוב 7 Cavendish Avenue

כתובת: Cavendish Avenue 7, London.

בשנת 1965 רכש פול מקרטני את הבית ברחוב 7 Cavendish Avenue. הבית נמצא בסמוך לאולפני Abbey Road והוא שימש כמקום מפגש לחברי הלהקה בזמן שהקליטו באולפנים. הבית נרכש בסכום של 40,000 פאונד מידיו של רופא מקומי. הוא נמצא עדיין ברשותו של פול ומשמש כמקום משכנו כשהוא מגיע ללונדון. אם יתמזל מזלכם, אולי תצליחו לראות אותו בזמן ביקורכם…

כדי להגיע ליעד הבא, צעדו לתחנת הרכבת התחתית St. John’s Wood, קחו את קו Jubilee אל תחנת Baker Street, ולאחר מכן צעדו ברגל כ- 2 דקות בהתאם למפה (סה”כ המעבר – כ- 15 דקות). לחילופין, אפשר לקחת את קווי אוטובוס 13 או 113, או לצעוד ברגל כ- 20 דקות.

4. חנות הביטלס – London Beatles Store

כתובת: Baker Street 231-233, London.

שעות פתיחה: משעה 10:00 עד 18:30 כל יום.

חנות הביטלס בלונדון היא החנות בעלת המבחר הגדול ביותר בעולם של מתנות וחפצים הקשורים לביטלס, כולל חולצות, בגדים, ספרים, מחזיקי מפתחות, תיקים, ספלים, פוסטרים, תמונות, חפצי אספנות, ועוד. אפשר למצוא בה גם חתימות מקוריות של חברי הביטלס למכירה.

כדי להגיע לאתר הבא, צעדו ברגל כ- 10 דקות בהתאם למפה.

5. תחנת הרכבת Marylebone

כתובת: Marylebone Railway Station, Melcombe Pl, London.

סרטם הראשון באורך מלא של הביטלס היה A Hard Day’s Night (לילה של יום מפרך). הסרט הוא קומדיה מוזיקלית המתארת יום טיפוסי לכאורה בחייהם של חברי הלהקה בשיא תקופת הביטלמניה, והוא צולם בשחור לבן בלונדון בשנת 1964. שמו של הסרט נגזר מביטוי של רינגו סטאר לתיאור של ליל הקלטות ארוך. הסרט נחשב למוצלח מאוד ופורץ דרך, והוא נבחר על יד הטיים מגזין כאחד מ- 100 הסרטים הגדולים ביותר בכל הזמנים. מעניין לציין כי המילה ביטלס אינה מוזכרת בסרט אפילו פעם אחת… הביטלס הוציאו גם אלבום בשם זה, המכיל את פסקול הסרט.

סצנת הפתיחה של הסרט צולמה בתחנת הרכבת Marylebone, כפי שניתן לראות בסרטון הבא.

סרטון זה מציג כמה אתרים נוספים בהם הוסרט הסרט ברחבי לונדון.

רוצים להמשיך ולטייל בעקבות הביטלס ?
מסלול הטיול המלא כולל עוד 10 אתרים מרתקים הקשורים לחברי הלהקה ברחבי לונדון, ובנוסף 2 ימי טיול מלאים נוספים בליברפול – העיר שבה הכל החל.
פרטים נוספים תוכלו למצוא בקישור זה.

זהו, כעת נותר רק לטייל – שיהיה לכם טיול מוצלח, מהנה ובטוח !

יצירת קשר